I den här artikeln samlar vi våra nio bästa retoriktips för att hjälpa dig att leverera en mer övertygande och minnesvärd presentation eller livesändning. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren talare, så kan du dra nytta av de här tipsen för att förbättra din retorik och engagera din publik. Läs vidare för att lära dig hur du kan använda kroppsspråk, röst, och struktur för att ta det du vill säga till nästa nivå.
1. START/VÄLKOMNANDE
Ibland får man känslan av att många sändningar/möten liksom bara drar igång utan att man riktigt hänger med på vad som händer. Det kan göra att man tappar deltagare, ger mindre engagemang eller skapar förvirring. Det är såklart inte riktigt fallet när målgruppen för en sändning smal, ex. om det är interna möten/presentationer, rapportsläpp med specifikt inbjudna deltagare eller ett event med tydligt syfte. Men i vissa fall kan man behöva informera deltagarna lite extra i början av en sändning, för att inte tala förbi dem, för att fånga deras intresse och för att skapa nyfikenhet och engagemang.
2. VARIATION
För att hålla deltagare alerta under en sändning/möte kan det vara en bra idé att variera presentationsupplägget eller miljö/spelplats. Att undvika monotona och enformiga presentationer kan göra att den mentala närvaron ökar och att deltagarna känner sig mer uppmärksam.
3. INTERAKTION OCH INVOLVERING
Vid ett event eller hybridevent med deltagare på plats kan man då och då uppmana till diskussion i mindre grupper, bikupor. Dels för att alla ska få känna att de kommer till tals och känna sig aktiva, dels för att kunna bearbeta informationen man just fått ta del av men också för att uppmuntra till nätverkande. Som moderator kan man sen be några deltagare att dela med sig av vad man kommit fram till. Har man deltagare som är med digitalt kan man istället uppmana till en egen reflektion på mellan 0,5-1 minut.
Involvering kan också se ut på andra sätt, man kan också se över hur man uttrycker sig. Istället för att bara informera om vad man gör eller har gjort kan man också fläta in frågeställningar i sin presentation, ex. “Så hur kom vi fram till det här resultatet?”, eller “varför har vi valt den här lösningen över andra tänkbara lösningar?”. Frågor involverar och aktiverar, och är ett naturligt sätt att bjuda in deltagare i resonemang och resultat.
4. DRAMATURGI MELLAN TAL OCH BILD
Om möjligt är det bäst att inte visa några/få slides, men om man känner att det är nödvändigt att visa en presentation finns det några små tips man kan ta till. Många presentationer ser likadan ut, det varvas tal med bild, tal med bild osv. Ett tips är att vända på konceptet, att tala om innehållet och sedan förstärka det man just sagt genom att visa en bild. T.ex. “Exakt hur vi kom fram det här resultatet skall vi kika på nu”, “Områdena vi valt att fokusera är dom här”. Det här involverar deltagarna och skapar en nyfikenhet på vad som komma skall. Även att inte ha för mycket information i varje bild kan göra stor skillnad, ex. en bild som förstärker det du sagt eller rubriker som sammanfattar det du säger. Presentationen skall inte användas som ett manus. Dramaturgi påverkar mycket, att skapa ett samspel mellan bild och tal kan göra mycket.
5. EN BERÄTTELSE
Man kan kalla det olika saker, ibland presentation, redovisning, information, rapport eller lite vad som. Men allting är berättelser, dessa ska berättas. Att tala på ett berättande sätt ökar närvaro och skapar nyfikenhet. Vad man säger är såklart viktigt, men HUR kan vara avgörande.
6. MUNTLIG LEVERANS
Våga förstärka talet. Hur budskap uppfattas och tas emot påverkas av mycket, dels av innehållet men också på HUR vi förmedlar det.
Betoning, tempo, tajming, gestik, pausering och volym har stor betydelse, utan dessa kan i stort sett vad som helst bli enformigt och rent ut sagt trist. Som exempel: om en ståuppare skulle dra sina skämt med en monoton röst utan tajming faller liksom hela konceptet. Så försök göra innehållet och leveransen mer levande och uttrycksfull – då får du med dig deltagarna på ett helt annat sätt.
Kort om några av de olika faktorerna:
Betoning – artikulera! Det tydliggör sammanhang, aktiverar och stimulerar lyssning, inte minst förmedlar energi.
Tempo – ha aldrig för bråttom, även om tiden är knapp.
Gestik och kroppsspråk – oftast sker det här naturligt, men var inte rädd för att ta i lite extra. Vi här uppe i norden är i regel inte kända för att vara överspelade, risken är därför relativt liten för att det ska bli just överspelat.
Pausering – pauser låter deltagarna ta in det du just sa, samt skilja på det du sa samt det som kommer. Återigen – ha inte för bråttom.
7. VÅGA VÅGA
Att inte ta allt på så stort allvar kan ibland hjälpa mycket, även att ta det lite längre och våga variera och till och med att leka lite med innehållet. Att variera sändningar och presentationer, innehåll och format etc.
8. TALA INTE I MUN PÅ VARANDRA
Fundera på hur du som moderator eller presentatör, fysiskt eller digitalt, kan öppna upp för ett gemensamt samtal där du samtidigt håller i taktpinnen. Att låta folk tala, men där du samtidigt styr samtalet. Här kan man t.ex. gå igenom frågor/ämnen som skall tas upp inför det faktiska tillfället, komma överens om någon liten gest som visar att svaret/diskussionen skall rundas av. Vid en paneldiskussion kan det vara bra att inför en sändning förklara att det är viktigt att inte tala i mun på varandra. Det kanske inte upplevs som svårt att hålla isär röster när man står samlade, men för deltagare som ska lyssna på samtalet kan det vara svårt att hänga med i vem som säger vad. Särskilt när alla inte alltid syns i bild samtidigt, då kameror ofta är ställda efter enskilda personer i panelen som talar/svarar.
9. NYFIKENHET
Vi kan knappt gå in mer på hur viktigt det är att skapa just nyfikenhet. Men vi vågar påstå att tipsen ovan kan hjälpa dig skapa ett innehåll som gör deltagarna nyfikna! Aktivera, fånga, inspirera, motivera – skapa nyfikenhet!